top of page
Forfatters billedePlangruppen

Forældres tryghed og børns skoletransport

Opdateret: for 6 dage siden

Mange børn får for lidt bevægelse og skolevejen kan bidrage til at gøre børn mere aktive. Selvom Danmark er blandt de bedste i verden inden for trafiksikkerhed, er der et stort potentiale for mere aktiv transport på skolevejen. I denne artikel belyser vi børns skoletransport.



I vores undersøgelse har vi spurgt forældre, om de normalt føler sig trygge ved deres barns skolevej. Der er en tydelig sammenhæng mellem forældres følelse af tryghed og deres valg af transportmiddel. I familier, hvor forældrene føler sig trygge, går eller cykler børnene oftere til skole, og transporten er oftere en rutine.



Trygge forældre har generelt børn, der oftere cykler eller går til skole. Børnene i disse familier fordeler sig jævnt på tværs af klassetrin, men er lidt underrepræsenterede i de yngste klasser (0.-3. klasse). Afstanden til skolen er ofte kortere end 2 km. Transportvalget er oftere en rutine eller træffes af barnet selv, og sjældnere af forældrene. Børn fra familier med trygge forældre ønsker sjældnere at blive kørt i bil. Disse familier bor både i byer og forstæder, men lidt sjældnere på landet. Denne gruppe udgør 67 % af familierne.


Trygge forældre. Kilde: Sund Skolevej

I modsætning hertil er forældre, der ikke føler sig trygge ved deres barns skolevej, langt oftere tilbøjelige til at køre deres børn i bil. Cykling og gang til skole er mindre almindeligt i disse familier. Børnene går oftere i de yngste klasser (0.-3. klasse) og sjældnere i de ældre klasser. Afstanden til skolen er i denne gruppe ofte længere end 2 km. Her træffes beslutningen om transportvalget oftest af forældrene, og er sjældnere rutine eller bestemmes af barnet selv. Disse familier bor i alle urbaniseringsområder, men oftere i landsbyer eller på landet. Denne gruppe udgør 33 % af familierne.


Utrygge forældre. Kilde: Sund Skolvej

 

Denne artikel er skrevet på basis af data fra en skolevejsundersøgelse med 11.000 børn og forældre. Undersøgelsen er foretaget af Plangruppen i forbindelse med projekt Sund Skolevej. Undersøgelsen blev støttet af GF Fondens trafikpris.



 

Om Sund Skolevej


Mange børn får for lidt bevægelse og skolevejen kan bidrage til at gøre børn mere aktive. Projekt Sund Skolevej er grundlagt med det formål at fremme viden om børns skoletransport og medvirke til aktiviteter, der kan få flere børn til at cykle og gå til skole.
 
 
Anbefalinger:

Tryghed på skolevejen bør være en selvfølge. Trygge familier cykler og går oftere til skole. Den største kilde til utryghed på skoleveje er biler, derfor handler tryghed især om at begrænse antallet af biler, adskille biler fra gående/cyklende og nedsætte farten. 

Gode trafikarealer. Gode cykelstier, klare overgange, belysning og tydelig skiltning fremmer sikkerheden og virker befordrende på cykling og gang til skole.

Stimulering og belønning. Forældre bør lære børn at cykle og færdes sikkert i trafikken og så vidt muligt undgå at køre børn til skole. Skoler bør gøre det nemt at vælge den aktive transport og belønne børn der cykler og går. Stimulering virker med det samme, mens vejanlæg tager tid.

Sund Skolevej hjælper med at:

  1. Undersøge børns og forældres transportvaner og transportoplevelser.
  2. Evaluere fysiske vej- og trafikforhold på skolen for cyklende og gående børn.
  3. Inddrage forældre og elever i arbejdet for tryggere skoletransport.
bottom of page